Medicinsk fotvård

Medicinsk fotvård

Hej!

Medicinsk fotvård är en medicinsk behandling av fötterna. Det är en viktig del av vården av personer med diabetes, eftersom diabetiker löper en större risk för att utveckla sår och infektioner i fötterna. Medicinsk fotvård kan också vara användbart för personer som har nedsatt känsel i fötterna, eller de som har andra medicinska tillstånd som gör dem mer mottagliga för skador på fötterna. Behandlingen innebär vanligtvis en kombination av medicinsk och mekanisk behandling av fötterna, såsom rengöring, desinfektion, fotmassage och användning av medicinska salvor eller krämer. I vissa fall kan det också innebära kirurgisk behandling. Sedan kan det vara bra även för dem med psoriasis eftersom det kan motverka irritation och inflammation. 

Nu är frågan då vad den stora skillnaden är mot vanlig fotvård? Jo, vanlig vård för fötterna är mest för estetiska syften och medicinsk fotvård är för medicinska. Man ska alltid komma ihåg att ta hand om sina fötter, det är viktigt med bra skor och inte minst bra sockar som andas. Det finns olika former av hjälp för fötterna, alltifrån den enklaste till den mer avancerade.

En vanlig fotbehandling innebär en grundlig rengöring av fötterna med tvål och vatten, borttagning av hård hud och klippning av naglarna. Ibland kan det även innebära en massage eller användning av medicinska salvor. En medicinsk behandling är oftast mer omfattande och innefattar allt från rengöring till kirurgisk behandling. Behandlingen är anpassad efter patientens individuella behov och kan vara mycket nyttig för personer som löper en större risk för skador på fötterna. Om du vill få detta, behöver du en remiss? Du behöver inte det, men din läkare kan såklart skriva en om han eller hon anser att du måste ha dessa behandlingar. Men det är ingenting som hindrar dig från att själv boka en tid. 

Med riktigt varma hälsningar, Ingela

Diabetessjuksköterska i Uppsala


Kommentarer är stängda.